LenasArt.nu

Kreativ färg - Kreativ form

Jag hoppas att....

Kategori: Blogg

...det var någon mer än jag som tittade på K-special i fredags när de visade en dokumentär om den franska konstnärinnan Niki de Saint Phalle och hennes samarbete med (och starka) kärlek till konstnären Jean Tinguely.  Helt underbart! Nikis stora färgglada skulpturgrupp "Le Paradis Fantastique kan man se nedanför Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm.

Under en period i konstnärernas vilda liv kallades de för "Konstens Bonnie & Clyde". De skjöt på och sprängde sina konstverk och väckte stor uppmärksamhet med sina performance. Niki ville att hennes tavlor skulle blöda, hon skapade stora helt vita reliefer, sedan fäste hon färgampuller på baksidan av reliefen och skjöt på tavlan!! Den som vill se hur det gick till IRL kan kolla på youtube!!!

Jag förundrades över deras nära samarbete som varade under 36 år. Båda var beroende av varandra inom konsten och de både stimulerade varandra samtidigt som de tävlade sinsemellan. Efter Jeans död fortsatte Niki att skapa konstverk där hon kombinerade och implementerade delar av Jeans idéer och tekniska lösningar i sina egna konstverk och på så sätt fick honom att leva vidare genom sin egen konst! Vilken Vacker Tanke!  


Klicka för att visa "Niki de Saint Phalle" result 19  Klicka för att visa "Niki de Saint Phalle" result 12  Klicka för att visa "Niki de Saint Phalle" result 12

http://www.youtube.com/watch?v=1q6hxqCK9OQ&feature=related

Tisdagskvällen har jag som vanligt tillbringat i ateljén tillsammans med tisdagsgruppen och Linda från
torsdagsgruppen som målade med oss ikväll istället. Skön kväll!! Förkylningen som jag känt av tidigare
idag blev som bortblåst!!! Här kan man prata om "läkekonst"!

Ha en skön vecka... ska försöka hinna med ett inlägg till innan nästa veckas semester!

Kommentera inlägget här: