LenasArt.nu

Kreativ färg - Kreativ form

God morgon, vilken härlig lördag.....

Kategori: Blogg

...här gäller att komma ut och ta vara på det fina höstvädret, njuta av den friska luften och de vackra färgerna. Hösten är en underbar årstid!

Utställning Galleri Majoo
Idag blir det vernissage på Galleri Majoo i Gävle. Där ställer Gävlekonstnären Mehran Mahdavi ut sina målningar. Mehran har målat tillsammans med mig och mina konstnärskollegor som jag delade ateljé med i Gävle under 10 år mellan 1998-2008 innan jag öppnade egen ateljé här i Sandviken

Fernando Botero
I mitt förra inlägg lade jag in en bild av den Colombianske konstnären Fernando Botero. Moderna museet i Stockholm ställde ut Botero våren 2001. För mig blev det ett helt nytt möte med en för mig
helt obekant sydamerikansk konstnär! I förra veckan såg jag ett reportage på TV där en av hans stora skulpturer skymtade i bakgrunden på ett torg i någon Colombiansk stad. Botero målar stort, alltså STORT!! Med överdrivna proportioner och stora "feta" figurer. Alla tavlor som visades var i mycket stort format. 
      
Sitt val av motiv har han förklarat med att en konstnär attraheras av former, utan att reflerkera över varför? Man känner för formerna och utvecklar det vidare....
  
Det var en fascinerande upplevelse att se hela denna färgprakt, (han har fantastiska färger), och alla dess "stora" kroppar på tavlor i rum, efter rum!
   
Trevlig helg alla mina läsare...... Jag är snart tillbaka!

Jag har varken hunnit blogga.....

Kategori: Blogg

...eller måla mer än på tisdagkvällen i förra veckan! Min gamla lilla pappa 89 år har lite hastigt installerats på Rosengård på sjukhuset på s k avlastning. Tufft för mamma 84 att vårda honom hemma när sjukdomar och ålderssvaghet och alla möjliga symptom sätter in.

Det här inlägget har absolut ingenting med konst att göra men känns ändå viktig att skriva om just nu! För precis som med allting annat som kan hända i livet, får man plötstligt helt nya saker att fokusera på och att prioritera och reflektera kring....en stor omställning för oss alla i familjen men framförallt för mamma o pappa som alltid varit vana att ha varandra vid sin sida!

Så föregående vecka gick åt till att skjutsa, hämta, stötta, prata, skjutsa hämta, stötta, prata, trösta......och tänk att något så enkelt som livet i sig själv kan vara ett "konstverk", ett liv skapat tillsammans och få dela så många år och både uppleva barn, barnbarn och barnbarnsbarn tillsammans.

Sedan i tisdags har jag mött så många fantastiska underbara människor på Rosengård som utbildat sig för att ta hand om våra gamlingar, de har både kunskap, värme och tålamod och kan hantera alla omöjliga och möjliga situationer. Det skrivs så mycket om vår icke fungerande sjukvård, men här har det inte märkts ett spår!!!
Vänliga, förstående människor är de enda vi mött hittills!

    
Så någon rad om konst i alla fall.....Jag fick ett brev från Iggesund förra veckan inför utställningen som jag inbjudits att delta i 1 oktober. Funderar och funderar på hur jag ska göra, om jag ska tacka nej eller om jag ska försöka delta. Jag tänker sova på saken! Känns inte lätt och inte helt rätt just nu!

Nästa gång ska mitt inlägg handla om konst igen...då ska jag berätta lite om konstnären som målat tavlan här nedan.....kanske någon av er kan gissa eller sett målningar av honom? Det har jag!

Som sagt, mer kommer i nästa inlägg och jag är snart tillbaka! 
Ha en skön måndagkväll!

Jaha.....då får man se till att komma till....

Kategori: Blogg

Göteborgs konstmuseum under hösten, för snart invigs en utställning av världens kanske mest kända konstnärspar och deras tavlor ställs för första gången ut tillsammans i Sverige. Mexikos Frida Kahlo och Diego Rivera.

Ett trettiotal av Frida Kahlo och hennes make Diego Riveras viktigaste verk kommer att visas mellan den 23 oktober och 22 januari 2012. Många av de självporträtt som Frida Kahlo är mest känd för, liksom Diego Riveras stora oljemålningar är med.

I dag är Frida Kahlo den mest kända av det mexikanska konstnärsparet, men medans de levde och verkade var det Diego Rivera som uppmärksammades mest.

 
I tonåren råkade Frida ut för en otäck spårvagnsolycka som gjorde att hon bröt ryggraden och fick tillbringa långa perioder av sitt liv i sjuksängen och det var där hon började sin karriär som konstnär. Så småningom tillfriskande hon så pass så hon kunde ta sig ur sängen och leva ett hyfsat normalt liv.

Hon gifte sig med den ständigt otrogne och populära konstnären Diego Rivera.
Själv hade hon ett par affärer med olika kvinnor och en relation med en sovjetisk politiker som levde i landsflykt i Mexico strax innan andra världskriget bröt ut.

Fridas målningar är färgstarka och suggestiva och har blivit otroligt kända och älskade. 
 
Diegos och Fridas liv böljade fram och tillbaka och var kantat av otrohetsaffärer (var det inte Diego, så var det Frida), men de lyckades på något sätt alltid hitta tillbaka till varandra och när Frida dog 1954 satt Diego vid hennes sida. Fridas sista dagboksanteckningar lyder:

"I hope the end is joyful - and I hope never to come back - Frida"

Om ni inte har sett filmen om Frida Kahlos liv med fantastiska Salma Hayek i huvudrollen, så är den verkligen att rekommendera! Filmen är en symfoni i färg, passion, känslor osv och skildrar detta konstnärspars turbulenta liv. Bara såååå bra! Filmen bygger på en bok skriven av författaren Hayden Herrera. 
    
....så alltså, för mig är en höstuflykt till Göteborg ett måste!!

När jag skriver om Frida Kahlo och Mexikansk konst kommer jag att tänka på en annan mycket speciell utställning jag såg på Moderna Muséet för några år sen. Vem det var och lite bilder av några konstverk kommer jag att skriva lite om i mitt nästa inlägg!

Ha en bra måndagkväll och jag är snart tillbaka!