LenasArt.nu

Kreativ färg - Kreativ form

Jaha.....då får man se till att komma till....

Kategori: Blogg

Göteborgs konstmuseum under hösten, för snart invigs en utställning av världens kanske mest kända konstnärspar och deras tavlor ställs för första gången ut tillsammans i Sverige. Mexikos Frida Kahlo och Diego Rivera.

Ett trettiotal av Frida Kahlo och hennes make Diego Riveras viktigaste verk kommer att visas mellan den 23 oktober och 22 januari 2012. Många av de självporträtt som Frida Kahlo är mest känd för, liksom Diego Riveras stora oljemålningar är med.

I dag är Frida Kahlo den mest kända av det mexikanska konstnärsparet, men medans de levde och verkade var det Diego Rivera som uppmärksammades mest.

 
I tonåren råkade Frida ut för en otäck spårvagnsolycka som gjorde att hon bröt ryggraden och fick tillbringa långa perioder av sitt liv i sjuksängen och det var där hon började sin karriär som konstnär. Så småningom tillfriskande hon så pass så hon kunde ta sig ur sängen och leva ett hyfsat normalt liv.

Hon gifte sig med den ständigt otrogne och populära konstnären Diego Rivera.
Själv hade hon ett par affärer med olika kvinnor och en relation med en sovjetisk politiker som levde i landsflykt i Mexico strax innan andra världskriget bröt ut.

Fridas målningar är färgstarka och suggestiva och har blivit otroligt kända och älskade. 
 
Diegos och Fridas liv böljade fram och tillbaka och var kantat av otrohetsaffärer (var det inte Diego, så var det Frida), men de lyckades på något sätt alltid hitta tillbaka till varandra och när Frida dog 1954 satt Diego vid hennes sida. Fridas sista dagboksanteckningar lyder:

"I hope the end is joyful - and I hope never to come back - Frida"

Om ni inte har sett filmen om Frida Kahlos liv med fantastiska Salma Hayek i huvudrollen, så är den verkligen att rekommendera! Filmen är en symfoni i färg, passion, känslor osv och skildrar detta konstnärspars turbulenta liv. Bara såååå bra! Filmen bygger på en bok skriven av författaren Hayden Herrera. 
    
....så alltså, för mig är en höstuflykt till Göteborg ett måste!!

När jag skriver om Frida Kahlo och Mexikansk konst kommer jag att tänka på en annan mycket speciell utställning jag såg på Moderna Muséet för några år sen. Vem det var och lite bilder av några konstverk kommer jag att skriva lite om i mitt nästa inlägg!

Ha en bra måndagkväll och jag är snart tillbaka!
    
 

Kommentera inlägget här: