LenasArt.nu

Kreativ färg - Kreativ form

En spännande konsthöst!

Kategori: Blogg

Måndag 31 augusti
 
Yayoi Kusama - Louisiana Museum of Modern Art
Louisianas konstmuseum utanför Köpenhamn lockar alltid med spännande utställningar med flera av världens främsta konstnärer och i höst är det dags för Yayoi Kusama fr o m 17/9 2015 - 24/1 2016
Hennes utställning kommer så småningom också till Moderna Museet i Stockholm.
 
Yayoi Kusama (född 1929) som med sin fascination för prickar "polka-dots" fängslat även mitt intresse. Med sina skulpturer, målningar och installationer räknas hon idag som en av de största inom "pop-konsten". Jag går ej in på någon närmare beskrivning här men för den som vill läsa mer och se mer av hennes bilder rekommenderar jag att surfa runt för bilder och information på internet. För att förstå lite av hennes storhet kan jag i alla fall nämna att ett av hennes verk auktionerades ut på Christies i New York för 5.1 miljoner dollar, vilket är den högsta summa som hittills betalats för ett verk av en idag levande kvinnlig konstnär! Det gör vi tummen upp för! 
Jag fokuserar gärna på stora kvinnliga konstnärer som brutit väg ocn vågat och velat följa sina inre drömmar. 
  
Frida Kahlo, Yoyoi Kusama, Georgia O Keefe och flera av våra egna svenska konstnärinnor Madelene Pyk, Sigrid Hjertén, Vera Nilsson är bara några av dem jag beundrar.
 
En magisk sensommarnatt
  
Varma soliga dagar, trevligt umgänge, god mat o en underbar helg tillsammans med mina bröder o svägerskor på min lillebror o Catharinas ö i Roslagen. Dessutom en helt fantastisk fullmåne under lördagnatt. Vänstra bilden tagen utanför gäststugan innan vi gick för att sova, andra bilden tagen genom fönstret inifrån stugan där vi blev sittande en stund och bara njöt av utsikten och denna magiska stämning med en silvrig fullmåne och glittrande mångata. Ögonblick att memorera!
 
Nu blir det full fart in i första höstmånaden september! Ha en bra vecka, jag är snart tillbaka!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Illmariga streckgubbar och snorkiga streckgummor!

Kategori: Blogg

LenasArt - Onsdag 26 augusti
Igår roade jag mig i ateljén med att teckna streckgubbar/gummor med kol på grundade canvasdukar. Lekte fram olika ansiktsuttryck med enkla linjer. Kul övning och här kan ni se fyra av de sex ansikten jag gjorde, (alla i samma format 20 x 20 cm)  Efter att skissen fixerats med fixeringsspray testade jag att lägga på tunna färgskikt med akryl. Jag spädde färgen med mycket vatten så det blev som transparenta lager av akvarell.
 
Fotocollaget av tavlorna blev inte så bra men ni får ta det som en förhandstitt. De kommer igen senare när de är färdiga och ramade. När jag lade upp dem intill varandra blev det som en liten "facebook", ganska kul med surgubben, hojtande flickan, den illmariga gubben i hatt och snorkfröken med blomman i håret!
 
Tjejerna kom som vanligt och målade med mig igår kväll och det blev en mysig kväll tillsammans i ateljén och det kändes att höstmörkret nu kryper på och den kreativa stämningen i ateljén börjar infinna sig.
Lena Södercrantz foto.
Nybörjarkursen med start 10 september
Anmälningarna har börjat droppa in, sista anmälningsdag för kursen är fredag 4 september!
Jag har redan nu fått in fem anmälningar och kan bekräfta att kursen kommer att genomföras.
 
Ha en härlig vecka! Jag är snart tillbaka!

Härlig vecka!

Kategori: Blogg

Torsdag 20 augusti
I tisdags öppnade jag LenasArt igen för att ta emot tjejerna i fortsättningskursen, i höst är vi 8 tjejer som målar tillsammans i denna grupp. Vi hälsade Lina varmt välkommen och även Ewa som återkom efter ett uppehåll. Maria som också målat med oss har fått nytt arbete i Stockholm så henne önskar vi Lycka Till och hoppas hon målar vidare på egen hand och att hon tittar in till oss ibland när hon är på hemmaplan!
Ateljén är nu "pimpad" i både verkstan och inspirationsrummet med  nya grafiska svart/vita randiga gardiner i alla fönster och svart/vita mattor. Ny vaxduk till stora bordet i verkstan är också inköpt så nu är allt nytt o fräscht inför hösten.
Förberett och klart inför gårdagens ateljébesök!
 
Onsdag 19 augusti
Igår hade jag besök av Sandvik Minings och Sandvik IT-s konstföreningar. Fyra tavlor köptes in och lämnar nu ateljén för att finna nya hem. Tavlan "Moonwalk" kommer jag nog att sakna lite extra.....många sköna timmars måleri vid staffliet en lördag när första snön kommit, mycket känsla i den blev det!  
Lotta utanför ateljén med tavlan Moonwalk.....bye bye!
 Redo för höstens utmaningar på LenasArt, kunde inte motstå denna storskjorta med färgstänk när jag hittade den i  Örebro i somras....känner mig faktiskt lite mer konstnärlig i den...
Ha en riktigt härlig sensommarhelg! Jag är snart tillbaka!