LenasArt.nu

Kreativ färg - Kreativ form

Fotokonstnären Denise Grünstein...

Kategori: Blogg

...ställer ut på prestigefulla Kiasma i Helsingfors fr o m 30 april till 31 juli i år. Vi åker till Helsingfors med goda vänner över Valborg och ska självklart gå och titta på hennes fantastiska, stämningsfulla bilder. Det vackra konstmuseét Kiasma är värt ett besök i sig. Denise är intressant. För några år sedan köpte jag en stor tavla av henne när IKEA gav ut en begränsad upplaga av några kända konstnärers alster. Varav Ernst Billgren och Denise Grünstein hörde till mina favoriter. Min tavla heter "Figur i landskap", en suggestiv bild, föreställande en kvinna i en igenväxt miljö. En flirt med 1800-talets romantiska landskapsmåleri, eller ett försök att förstå sin egen samtid? Ingen ledtråd av Grünstein fanns med om tolkningen av bilden...
 
Före sitt genombrott som konstnär arbetade Denise som modefotograf. Hon har bl a skapat många av Eva Dahlgrens skivomslag. Utställningen som nu kommer på Kiasma i Helsingfors fokuserar på människan som avbildas med subtil dramatik i ett landskap. Vi ser fram emot ännu ett veckoslut i konstens tecken!
   
Den mystiska stämningen i bilderna påminner lite om film: miljörena ger ofta ett övergivet intryck och kvinnorna ser malplacerade ut - på fel plats i fel tid. Ny rapport kommer efter helgen! Glad Valborg på er!