LenasArt.nu

Kreativ färg - Kreativ form

Petrovac - Montenegro - Vilken härlig upplevelse!

Kategori: Blogg

Inatt kom vi tillbaka hem efter vår vecka i Montenegro. Vi bodde i en liten fiskeby strax söder om Budhva på Budhvanska Rivieran. Varmt o härligt både i luft och vatten, så det blev många dopp i det Adriatiska havet utom på onsdagen när det blåste och flaggades rött för badförbud på en annan strand "Lucice" som vi besökte.   Det var lika fint och välskött med solstolar och strandrestauranger överallt där vi var.
På bilden syns en liten del av vår strand i Petrovac där vi hade vår lägenhet lite högre upp på bergssluttningen, med balkong och utsikt över havet. 
Petrovac
Montenegro bjöd på fantastisk natur med dramatiskt landskap, höga berg, branta klippor, slingrande "smala smala" serpentinvägar och i byar och städer klättrade bostadshus och hotellbyggnader upp efter bergssluttningarna och efter kusten fanns hur många fina badstränder som helst, naturligtvis hann vi bara besöka några stycken. 
 
Mysig atmosfär, gamla stenhus, frodigt och grönt med cypresser, pinje- och olivträd, många vackra blommor och lummiga trädgårdar. Överallt möttes vi av vänliga montenegriter, engelskan var inte deras starka sida,  men med lite god vilja och teckenspråk gjorde vi oss förstådda i de lokala affärerna och mindre byarna. Maten var fantastiskt god, precis som i Kroatien är det mycket italieninfluerat och vi provade på de lokala specialiteterna likväl som de lokala vinerna som tillverkas av druvor som endast odlas i Montenegro. Landet tillhörde ju både romarriket och det osmanska riket tidigare vilket gör att också arkitektur och religion skiljer sig mellan norra och södra Montenegro. Precis som i Kroatien förra året så känner vi att Montenegro vill vi se mer av....
 På den här lilla ön, Small Katic, (Mali Katic) som endast består av en hög klippa ligger en kyrka högst upp på toppen. Så fascinerande och lite mystiskt när man upptäckt ön o kyrkan från stranden och hörde kyrkklockorna slå där ute på klippan långt ut i havet.Enligt legenden byggdes kyrkan av en sjöman som flydde till ön efter ett skeppsbrott!! Den skall även ha något att göra med en martyr som hette Sveta Nedjelja,,,lite svårt att få fram information, skall försöka leta på lite mer kring ön och dess historik.
 
God mat har vi ätit, många promenader har det blivit på slingrande stigar upp och ner på gatorna efter bergssluttningen ända upp till vårt lägenhetshotell. Kvällsutflykt till Budhva och Gamla Stan (Stari Grad) där vi vandrade i de trånga gränderna, besökte några konstutställningar, tittade runt bland bazarer och småaffärer och avslutade med en måltid på en italiensk restaurang.
 
Taxifärden tillbaka till Petrovac på kvällen var vacker och stämningsfull. Vi åkte högt upp i bergen på de smala serpentinvägarna som slingrade utefter bergskanten med höga stup direkt ner till havet (inte kul att möta bussar, då vet jag en som blundade)...
 
Massor av nya intryck, härliga minnen och nyvunna vänner. Vi träffade ett ungt par som var från Montenegro men nu är bosatta i Sigtuna i Sverige. Elena och Andrija blev ett extra plus och berikade vår vistelse. Eftersom Andrija har sin familj i Petrovac så kände båda till det mesta om vår lilla by och gav oss mycket intressant information och svar på många av våra frågor. Dessutom ett par mycket trevliga kvällar tillsammans. Jag hoppas verkligen att vi får möjlighet att träffas igen här i Sverige.
En rejäl förkylning lyckades jag dra på mig den dagen det blåste så hårt, men det är smällar man får ta! Idag har vi bara tagit det lugnt och på måndag eller tisdag packar vi om för att åka till stugan ett par veckor.
 
"Mali Katic"....blir nog namnet på min nästa tavla!
 
Ha en bra vecka, jag är snart tillbaka med nytt inlägg!