LenasArt.nu

Kreativ färg - Kreativ form

MAGISK UTSTÄLLNING - ISAAC GRUENEWALD - WALDEMARSUDDE

Kategori: Blogg

MÅNDAG 16 JANUARI
     
Äntligen blev vår efterlängtade helgresa till  Hufvudstaden av, där vi bodde bekvämt och centralt på Hotell Elite Eden Park, Östermalm. 
 
Fredag 13 januari - Restaurang Miss Voon
Efter en avkopplande tågresa (helt utan förseningar) inleddes helgen och fredagkvällen med att beställa bord och äta en god middag på Miss Voon, den asiatiska fusion restaurangen som drivs av Jonas Svensson och hans team. Spännande meny med mycket gott att välja på och efter många funderingar och noggrant studerande av menyn blev våra val enligt nedan 
 
Förrätt:     Fjordlax tartar med jalapeno, forellrom och rättika
Varmrätt:  Black Cod gratinee den-miso med ingefärsskott
                  Min man valde: Fläsksida, bao, kimchi, hoisin och korianter
Dessert:   Chokladfondant med körsbär och thaibasilikaglass
                 Min man valde:  Blåbär roll cake, röda vinbär, miso
 
Stockholm bjöd inte precis på sitt bästa väder, grått och mulet. regnigt och blåsigt men vad gör väl det när nya spännande smakupplevelser och en fantastisk konstutställning sätter färg på tillvaron. 
 
 
Lördag 14 Januari - Waldermarsudde & Restaurang Hantverket
Dagen var vikt för besök på Djurgården och Prins Eugens slott på Waldemarsudde och utställningen där Isaac Gruenewalds målningar visades. De flesta konstverken inköpta av Prins Eugen själv som var en stor beundrare och samlare av Isaacs verk medans andra målningar var inlånade från privata samlingar, museer osv. Inte sedan 1989 har en så omfattande utställning visats av denne begåvade konstnär.
 
Länge har jag fascinerats och trollbundits av både Isaac och hans fru Sigrid Hjertens konstnärsskap och  framgångssaga i början av vårt sekel. Under några år var de båda elever hos Matisse i Paris.
 
Fauvismen  var en ny europeisk strömning inom måleriet under tidigt 1900-tal (där färgen var konstverkets viktigaste beståndsdel) och Isaac och Sigrid tog med sig influenserna hem från Paris och det sägs att de båda tillsammans införde den moderna konsten till Sverige. Här finns så mycket att läsa och lära för den som är intresserad. En mycket betydelserik epok inom konsten. Tavlorna talade för sig själva och hänförd av utställningen vandrade vi runt under några timmar och tittade även på utställningen av Charlotte Gyllenhammar och naturligtvis ett besök också på det vackra slottets stora salar och konstsamlingen av Prins Eugens egna verk.
     
Restaurang Hantverket lördag kväll! En bordsbeställning vi väntat på i månader och nu har vi varit med om en smakrik och annorlunda matupplevelse som är svår att beskriva, många små fantastiska rätter, utsökta viner, mycket trevlig personal i mysig miljö. Nöjda, mätta och belåtna skickade vi ett SMS och tackade min mans chef Micke för den uppskattade avslutningspresenten. & "Sakta vi går genom stan" efter en mycket lyckad lördag.
  
ATELJE & GALLERI LENASART
Idag har jag städat ateljen och förberett inför 2023 års kursstarter imorgon och på torsdag. Längar efter att återse alla mina härliga/duktiga och trogna kursdeltagare och hälsa dem varmt välkomna tillbaka till en ny konstvår på LenasArt.
 
Kram/Lena
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: