LenasArt.nu

Kreativ färg - Kreativ form

Äntligen blev det en helg i konstens tecken....

Kategori: Blogg

... och i lördags var det dags för en gallerirunda i Gävle. Som jag har längtat.....Startade med ett besök hos Jonas och Marika på Galleri Majoo i deras nyöppnade galleri i nya lokaler på Byggmästargatan 1. Vernissage av duktiga Veroniqa Perzon som tidigare bott i Hofors men nu flyttat till Gävle, häärliga tavlor. Grattis Veroniqa!! Beundrar din energi och produktivitet.Jag såg också flera av dina tavlor på Hotel Clarion Winn i Gävle nyligen!  Imponerande! Grattis också till Jonas och Marika som fått så fina nya lokaler och nu också satsar på både ramar och försäljning av konst och konstnärsmaterial.
Veroniqa Perzon, Vernissage Galleri Majoo, lördag 27 oktober 2012
 
Själv fick jag en trevlig pratstund med både Jonas och Veroniqa och passade på att köpa lite nytt konstmaterial till ateljén. En spännande nyhet var s k "oilbars" från Winsor Newton, oljefärg av hög kvalitet i kritform, vilket innebär att man både kan måla och teckna direkt på duk. Kan blandas med fingrarna eller pensel, mixa färger, lägga lager på lager osv, Oilbars kan även med fördel användas med Winsor & Newtons oljemedier...Sitter nu här med ett "startkit" framför mig med sex olika färger som jag ska ta ner till ateljén och visa tjejerna i morgon!
Fick även lite andra prover bl a på vattenbaserad oljefärg från märket Cobra, och ett prov på oljefärg av märket "Van Gogh". Skyndade sedan till Galleri Rosa Huset där Ardy Strüwers utställnig höll öppet för sista helgen! Tyvärr var jag på semester i Turkiet när han hade vernissage i egen närvaro. Det var 20 år sen sist han var i Gävle och det ryktades att det här nog är den sista utställning Ardy har i Sverige, Härliga tavlor, vilka bilder, vilka färger....
  
Måste också berätta om Åke Lindbergs besök i ateljén förra tisdagen. Härliga underbara inspirerande Åke,
tack för att du kom...och oj vilken fart du fick på oss alla i ateljén med din entusiasm. Här fanns inga hämningar
eller prestationsångest den här tisdagen, utan alla målade tillsammans med palettkniv två och två och kreativiteten flödade!
 
Kvällen gick bara alldeles för fort,,,,Stort Tack, det blir fler gånger hoppas vi!
 
Imorgon blir det målning igen i ateljén och på onsdag blir vi några stycken som åker till min f d ateljé på Nedre Arbetshusgatan i Gävle för att hälsa på och få en pratstund och utbyta tankar och idéer med mina konsnärskollegor från alla år i Gävle....jag längtar.
 
Ha en härlig måndagskväll, det lilla som är kvar..... vinterdäcken är nu tack o lov på plats! I morse blev det en snabb promenad till jobbet istället för slirig biltur...
 
Sov gott alla mina konstnärsvänner! Jag är snart tillbaka med nytt blogginlägg!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En fullspäckad kalender...

Kategori: Blogg

...under de senaste två veckorna har gjort att nya inlägg här på bloggen blivit lidande. Men idag blir det ett kort inlägg och jag gratulerar Pablo Picasso, som föddes denna dag år 1881.
 
Hans egentliga namn var faktiskt: 
 
 Pablo (eller Pablito) Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso!
 
Stort namn för stor konstnär, jag har sett hans utställningar i Barcelona, Antibes och en stor vandringsutställning i Helsingfors med de tavlor som hänger på Picasso museet i Paris. När museet renoverades för ett par år sedan visades tavlorna i  bl a Tokyo, Hamburg och moderna museet Kiasma i Helsingfors.
 
 
Pablo var ju också skicklig skulptör och arbetade också i brons och keramik...
 
Nytt inlägg kommer till helgen då jag skall göra en liten konst-loop i Gävle!

Söndag...

Kategori: Blogg

och tavelleverans till kvinnan som köpte "Red Shoe" på utställningen för några veckor sedan. Hon kom och hämtade den i ateljén i förmiddags. Jag kommer att sakna just den tavlan en tid. Den är gjord i en ny teknik som jag testade på försommaren och jag hade nog inte tittat mig mätt på den tavlan ännu. Det fanns en slags spänning och lyster i den och lite nya färgkombinationer som jag lyckats få fram med hjälp av palettkniv istället för penslar... vissa tavlor berör mig mer än andra! Kanske beroende på den sinnesstämning jag var i när jag målade och de minnen den väcker...Varje tavla är som ett stycke frusen musik! Blev kvar i ateljén några timmar och grundade och fixade struktur på mina nyinköpta dukar. Imorgon efter jobbet blir det en tur till IKEA. Det behövs två nya svarta bord och fler svarta stolar! Funderar på ateljén och vad jag kan göra för att förändra/förbättra! Jag vill ha enhetligt och helst bara svart/grått/vitt med lite rött som accentfärg och neutrala väggar är ett absolut måste till mina färgstarka målningar.
Mitt bord med mina vykort
En mycket viktig del för mitt skapande musiken jag väljer att spela i ateljén. Musik och lyrik är viktiga instrument under skapandeprocessen och försätter mig i en viss sinnesstämning. Jag känner färger i musik!
Just nu Florence & the Machine, Marina & the Diamonds, Alltid kan jag gå tillbaka till Diane Kralls lite mjukjazziga sköna låtar, Amy Winehouse förstås, har alltid älskat hennes låtar och texter. Adele, Melody Gardot, inte att förglömma Laleh där jag njuter av pianot i "In the comet" och lyssnar på hennes underfundiga fantasifulle texter "we are all stardust..." hon är suverän Laleh...plus massor av andra artister, men det kanske jag återkommer till en annan gång!
...inspiration...
Söndagen snart till ända, ny arbetsvecka väntar, men jag önskar just nu att jag hade mycket mer tid i ateljén!
Hösten är den mest kreativa årsperioden tror jag...en lite lagom regnig ledig dag har jag hunnit en hel del och även ett inlägg här på bloggen.
 ..alla de här tavlorna måste bearbetas och färdigställas med lasyrer f'ärgschatteringar, skuggor osv...
Som avslutning lägger jag in en bild på några av mina viktigaste verktyg, penslarna!! Undrar hur många penslar jag förbrukat sen jag började måla...det kan man ju funder på!! 
Ha en skön söndag och en bra vecka! Själv har jag mycket inplanerat så nästa inlägg här på bloggen kommer nog inte förrän till nästa helg!
Vi får väl se...